Descoperă comorile ascunse din Orașul celor o mie de ferestre – Berat

berat

Berat, cunoscut și ca „Orașul celor o mie de ferestre”, este o bijuterie ascunsă în inima Albaniei, cu o istorie bogată și o frumusețe uimitoare. Berat este de asemenea cunoscut ca şi “oraşul alb” deoarece majoritatea locuinţelor sunt vopsite în această culoare.

Oraşul este împărţit în 3 zone: zona Kala – dealul pe care este situat Castelul Berat, zona Mengalum – partea musulmană a oraşului şi zona Gorica – partea creştină a Beratului, ultimele două fiind separate de râul Osumi.

Obiective turistice de vizitat în Berat

Castelul Berat

Cetatea veche sau Castelul Berat – cetatea veche din Berat pare a se ridica peste partea nouă a oraşului datorită dealului abrupt pe care aceasta este situată. Fortăreaţa a fost construită în anii 1200, pe timpul conducătorului Ali Pasha. Această structură defensivă din timpurile medievale este principalul obiectiv din zonă.

Biserica Saint Mary of Vllaherna

Biserica Saint Mary of Vllaherna – admiră frescele expresive și atmosfera spirituală a acestei biserici din secolul al XIII-lea. Lumina naturală creează o ambianță caldă, perfectă pentru reflecție.

Muzeul de Icoane Onufri

Muzeul de Icoane Onufri – într-un oraş faimos pentru moştenirea bizantină, muzeul Onufri prezintă şi istoria celui mai faimos artist care a lucrat la bisericile din zonă. Onufri este considerat unul dintre cei mai importanţi pictori iconografici ortodocşi din Albania.

Bulevardul Republika Berat

Bulevardul Republika – relaxează-te la o terasă pe principala promenadă a orașului Berat și admiră atmosfera vibrantă. Clădirile cu arhitectură eclectică și magazinele cu suveniruri tradiționale completează tabloul.

Moscheea de plumb

Moscheea de plumb – situată în centrul oraşului Berat, această moschee datează din anii 1500, atunci când oraşul se dezvoltase până în punctul în care reprezenta unul dintre cele mai importante centre religioase şi comerciale din vestul Imperiului Otoman. Este construită în stil turcesc, iar numele său provine de la cupolă, care este acoperită cu un strat de plumb.

Muzeul National Etnografic

Muzeul National Etnografic – obiectele expuse în acest muzeu oferă o viziune autentică asupra culturii tradiționale din Berat, dezvăluind obiceiuri și meșteșuguri locale.

Muntele Tomorr

Muntele Tomorr – parcul Național Tomorr adăpostește trasee pitorești, panorame splendide, peșteri spectaculoase și cascade ascunse.

Defileul râului Osumi

Defileul râului Osumi – aflat la sud de Parcul Naţional Tomorr, defileul Osumi este una din minunile ascunse ale Albaniei. Cel mai prielnic moment pentru a vizita defileul este primăvara, când se poate vizita cu pluta întregul defileu în lungime de 26 de kilometri.

Cascada Bogove

Cascada Bogove – accesibilă cu autobuzul care circulă între Berat şi Skrapar, este una dintre cele mai frumoase cascade din zonă. Piscina naturală formată de către cascadă are o apă de culoarea jadului, însă aveţi grijă – apa este extrem de rece.

Apollonia

Apollonia – situat lângă Berat, Apollonia este un sit arheologic care te transportă în trecut cu rămășițele impresionante ale unui oraș grecesc antic.

De ce să vizitezi Saranda?

Istorie bogată: descoperă vestigii din diferite epoci, de la antichitate la Evul Mediu și Imperiul Otoman.

Oportunități de aventură: trasee montane, rafting, explorare de peșteri.

Informații utile pentru călători:

  • Acces:Aeroportul Internațional Tirana este cel mai apropiat aeroport, la aproximativ 120 km de Berat
  • Cazare: Există o varietate de opțiuni de cazare în Berat, de la hoteluri de lux la pensiuni și apartamente.
  • Bucătărie: Nu ratați preparatele tradiționale albaneze, precum byrek, fërgesë și qofte.

Berateste o destinație ideală pentru cei pasionați de istorie, cultură și natură. Cu o atmosferă autentică și o gamă largă de atracții, Berat te va surprinde și te va încânta cu siguranță!

Carmen

Bine ai venit, călătorule. Eu sunt Carmen, o persoană care iubește să exploreze lumea și să descopere noi persoane și culturi. Am vizitat peste 20 de țări din toate colțurile lumii și am acumulat o mulțime de experiențe și povești pe care aș dori să le împărtășesc cu voi.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *