Gjirokastra: O călătorie în timp prin „Orașul de Piatră” al Albaniei

Gjirokastra

Gjirokastra (Gjirokastër), cunoscută și ca „Orașul de Piatră”, este un oraș fascinant situat în sudul Albaniei. Cu casele sale otomane bine conservate, străzile pietruite și atmosfera de epocă, Gjirokastra te va transporta înapoi în timp. Orașul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită unicității sale arhitecturale și istorice.

Gjirokastra este orașul natal al fostului dictator Enver Hoxha și aici întâlnim cel mai mare castel din Albania, care poartă numele orașului și datează din secolul IV.

Obiective turistice de vizitat în Gjirokastra

castelul gjirokastra

Castelul Gjirokastracel mai mare castel din Albania, construit în secolul IV, oferă o panoramă unică asupra orașului. A fost folosit ca închisoare de-a lungul timpului, inclusiv de regimul comunist.

muzeul etnografic gjirokastra

Muzeul Etnografic Gjirokastra  – găzduit în casa fostului dictator Enver Hoxha, muzeul expune obiecte, costume populare și artefacte specifice familiilor otomane.

Bazarul Gjirokastra

Bazarul Gjirokastra – este cunoscut pentru obiectele din lemn sculptate manual, covoare și articole de dantelă.

casa zekate

Casa Zekate – un exemplu remarcabil de casă-turn otomană, construită de o familie bogată de comercianți.

Moscheea Gjirokastra

Moscheea Gjirokastra – singura moschee care a scăpat distrugerii din timpul regimului comunist, perioadă în care au fost distruse 12 dintre cele 13 moschee situate în Gjirokastra, oferă o perspectivă asupra influenței islamice în regiune.

Skenduli house

Skenduli house – o casă tipică otomană din secolul al XVIII-lea, oferă o incursiune fascinantă în viața domestică din acea perioadă. Ghizii sunt chiar proprietarii, descendenți ai familiei Skenduli.

Tunel din tipul Războiului Rece

Tunel din tipul Războiului Rece – un buncăr subteran remarcabil construit în secret în anii ’60, care poate găzdui până la 300 de persoane.

Muzeul Armelor gjirokastra

Muzeul Armelor – expune arme și muniție din perioada neolitică până la al doilea razboi mondial și poate fi găsit în interiorul castelului Gjirokastra.

De ce să vizitezi Gjirokastra?

Istorie bogată: Descoperă urmele civilizațiilor antice, imperiilor medievale și regimurilor moderne care au modelat Gjirokastra de-a lungul secolelor.

Arhitectură unică: Admiră casele otomane cu turnuri, străzile pietruite și atmosfera de epocă care te vor face să te simți ca și cum ai călătorit în timp.

Informații utile pentru călători:

  • Acces: Gjirokastra este accesibil cu autobuzul sau trenul din Tirana și alte orașe din Albania. Există și curse aeriene directe către Aeroportul Internațional Tirana din multe orașe europene.
  • Cazare: Gjirokastra oferă o varietate de opțiuni de cazare, de la hoteluri moderne la pensiuni tradiționale și apartamente.
  • Monede: Moneda oficială este lekul albanez (ALL). Se acceptă și euro în multe locații.

Gjirokastraeste o destinație unică. Arhitectura, atmosfera de epocă și cultura vibrantă din Gjirokastra te vor purta într-o călătorie de neuitat. Nu rata ocazia de a descoperi acest oraș fascinant și de a te bucura de ospitalitatea albanezilor!

Carmen

Bine ai venit, călătorule. Eu sunt Carmen, o persoană care iubește să exploreze lumea și să descopere noi persoane și culturi. Am vizitat peste 20 de țări din toate colțurile lumii și am acumulat o mulțime de experiențe și povești pe care aș dori să le împărtășesc cu voi.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *