Shkoder: O poartă fascinantă către istoria și cultura Albaniei

Shkoder

Shkoder (Shkodër), cunoscut și ca Shkodra, este un oraș vibrant situat în nord-vestul Albaniei, pe malul lacului cu același nume. Cu o istorie bogată ce se întinde pe parcursul a mii de ani, orașul oferă o combinație unică de atracții turistice, de la monumente antice la muzee fascinante și peisaje naturale uimitoare.

Shkoder este considerat de unii sufletul Albaniei, locul unde, pe străduțele înguste, casele antice încercuite de ziduri de piatră se îmbină cu case și construcții moderne, vopsite în culori vii.

Obiective turistice de vizitat în Shkoder

castelul rozafa

Castelul Rozafa – construit în secolul III î. Hr., castelul are o poveste asemănătoare Mănăstirii Curtea de Argeș din Balada Meșterului Manole. Legenda spune că trei frați au început să zidească pietre pe timp de zi pentru a construi zidurile castelului, însă acestea se prăbușeau în fiecare noapte. Consultându-se cu un bătrân, aceștia au aflat că, pentru a construi un castel care va rezista milenii și va sfida timpul, în zidurile acestuia ei erau nevoiți să o zidească pe una din soțiile acestora. Au stabilit ca prima soție care va sosi a doua zi cu masa pentru soțul ei, aceea va fi zidită. După ce frații mai mari și-au încălcat promisiunea de a nu le spune despre plan soțiilor, singura care a adus mâncare soțului ei a doua zi a fost Rozafa.

muzeul național de fotografie marubi

Muzeul Național de Fotografie Marubi  – este singurul muzeu de fotografie din Albania și conține peste 500,000 de fotografii.

podul mes

Podul Mes – un pod otoman vechi de peste 400 de ani, care traversează râul Kir și oferă o priveliște pitorească asupra zonei rurale.

Muzeul Istoric Shkoder

Muzeul Istoric Shkoder – găzduit într-o vilă otomană, muzeul expune artefacte arheologice și exponate ce ilustrează istoria bogată a orașului.

Site of Witness and Memory

Site of Witness and Memory – un muzeu amenajat în fosta închisoare comunistă, unde vizitatorii pot descoperi atrocitățile regimului comunist din Albania.

lacul skhoder

Lacul Shkoder – situat la granița cu Muntenegru, acest lac este al treilea din Albania ca și mărime. Puteți închiria un caiac dacă doriți să vă plimbați pe lac.

catedrala shkoder

Catedrala Shkoder – cunoscută ca și St. Stephen’s Cathedral, a gazduit prima congregație catolică după căderea comunismului. Remarcabil este faptul că întâlnim o catedrală catolică într-o țară în care religia majoritară este cea musulmană, simbolizând faptul că Albania este un punct de întâlnire pentru religiile lumii.

moscheea ebu bekr

Moscheea Ebu Bekr – cunoscută de către localnci ca Marea Moschee (Great Mosque), a fost construită în secolul al XVIII-lea și renovată în anul 1995 cu fonduri din Arabia Saudită. Se poate vizita în afara orelor de rugăciune. Nu uitați însă să vă îmbrăcați decent.

De ce să vizitezi Kruja?

Istorie bogată: Descoperă urmele civilizațiilor antice, imperiilor medievale și regimurilor moderne care au modelat Shkoder-ul de astăzi.

Locație strategică: Folosește Shkoder ca bază pentru a explora regiunea nordică a Albaniei, cu minunile sale naturale și comorile ascunse.

Informații utile pentru călători:

  • Acces: Shkoder este accesibil cu autobuzul sau trenul din Tirana și alte orașe din Albania. Există și curse aeriene directe către Aeroportul Internațional Tirana din multe orașe europene.
  • Cazare: Shkoder oferă o varietate de opțiuni de cazare, de la hoteluri moderne la pensiuni tradiționale și apartamente.
  • Monede: Moneda oficială este lekul albanez (ALL). Se acceptă și euro în multe locații.

Rezervați-vă călătoria la Shkoder astăzi și descoperiți un oraș care vă va surprinde și vă va încânta!

Carmen

Bine ai venit, călătorule. Eu sunt Carmen, o persoană care iubește să exploreze lumea și să descopere noi persoane și culturi. Am vizitat peste 20 de țări din toate colțurile lumii și am acumulat o mulțime de experiențe și povești pe care aș dori să le împărtășesc cu voi.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *